scroll

Листопад 23, 2017

Еволюція мобільних телефонів: 80-ті

За 30 років цегла з антеною і кнопками перетворилася на міні-комп'ютери, де браузер відкривається частіше, ніж телефонна книга. Це еволюція, яка почалася з революції — дзвінка по першому мобільному 1973 року.

Motorola DynaTAC

Цей перший мобільник був як пачка соку за розміром та вагою. 30 хвилин розмови повністю садили батарею, яка заряджалася півдня. Але в 83 році сама можливість дзвінка без проводів була настільки фантастичною, що DynaTAC сертифікувався для продажу як мобільний телефон.

Перші DynaTAC коштували $3995 за штуку. З урахуванням інфляції зараз це 10 тисяч доларів — у 10 разів більше, ніж ціна IPhone X. Тому чохлами для перших «моторол» були шкіряні портфелі успішних людей. Цей телефон став тим самим, ніж Lamborghini Countach — атрибутом акул бізнесу, вертелів і гангстерів. Кадр із фільму «Уолл стріт» із Motorola DynaTAC:

NOKIA-Mobira Cityman “Gorba”

Компанія NOKIA випустила свій перший переносний телефон - Mobira Senator 1981-го. Це на три роки раніше, ніж стартував продаж Dynatac. Але це не мобільний – ви тільки подивіться на цього монстра!

Виглядає так, ніби його вирвали із телефонної будки. Senator був ближчим до телефонів, які важили 15 кілограм і встановлювалися в торпедо машин. Тому першим мобільником NOKIA вважається Mobira Cityman, випущений 1987 року. Розміром він був із Dynatac, але важив менше — 720 грам і тримав заряд протягом 50 хвилин розмови.

Цим телефоном президент Горбачов зателефонував до Радянського Союзу з Фінляндії. Дзвінок не лише показав перевагу західної моделі розвитку, а й дав телефону прізвисько Горба. Це стало локальним мемом – фіни називали телефон Горбою частіше, ніж оригінальним Сітіменом.

Motorola MicroTAC 9800X

У 89-му з'явився мобільний телефон, який діставали з кишені так само, як і зараз. Він важив 350 грамів, а телескопічна антена дійсно дозволяла MicroTAC'у поміститися в кишені сорочки.

Якщо DynaTAC був інноваційним, тому що зробив мобільний зв'язок доступним, то ідеї MicroTAC визначили інтерфейс мобільників на десятиліття вперед.Тут вперше використовується форм-фактор «фліп-кришка», з відкидним мікрофоном , а не класичний моноблок.

За 10 років Моторола розвинула серію з 35 версій MicroTAC і цей серійний підхід дав старт сучасному поділу телефонів на флагмани, бюджетні та спеціальні версії. Так, версія MicroTAC Ultra Lite була першим мобільним телефоном з нікель-металгідридним акумулятором.

Оригінальний MicroTAC 89-го використовує діодний дисплей, який обмежений всього 8-ма символами. Модель Elite оснащувалась дисплеєм, який відображає 16 символів.

Також були моделі International під міжнародні GSM-стандарти та бюджетний варіант DPC, який зробив мобільні телефони дешевшими.

Motorola MicroTAC 9800X в «Скажених Псах» Тарантіно. У наступних статтях ви побачите, як мобільні телефони у кіно з'являються вже не лише в руках крутих гангстерів, а й у кишенях простих студенток.

Ми торкнемося 90-х і початок 00-их. Час, коли у телефонів зникли антени, з'явилися кольорові екрани, а вбудовані динаміки навчилися програвати «Фрістайло» та тему з «Бригади» у неймовірних 64 Кбіт!

Теги

обговорімо ваш проєкт

Зв'яжіться з нами

Прокласти шлях