scroll

Березень 14, 2018

3D-моделювання в Qvarta

Ми створюємо пристрої, механізми та корпуси, тому в основному працюємо з твердотілим 3D-моделюванням. Цей спосіб дозволяє створювати точні моделі під виробництво і аналізувати властивості об'єкта, що моделюється, прямо у вікні редактора (тобто робити цифровий прототип виробу).

Окрім твердотільних моделей, ми робимо і полігональні, але рідше – лише для візуалізації в оточенні та візуалізації на замовлення. Щоправда, це зовсім не означає, що ми суворі технарі — наші візуалізації із твердотілими 3D-моделями дуже мальовничі.

Тому крім 3D-моделювання, у нас ще можна замовити 3D-візуалізацію та моделювання для 3D друку та інших способів виробництва деталей.

Дуже просто: Ми робимо 3D-моделі для промдизайну і точно не робимо 3D-моделі для ігор та кіно. Для створення моделей ми використовуємо програми CAD. CAD, чи САПР, це система автоматизованого проектування. Моделі зроблені в таких програмах мають необхідні інженерні та конструкційні властивості.

Які послуги 3D-моделювання надає Кварта?

3D-моделювання за кресленням

Простий та точний спосіб створити 3Д модель. По суті, 3D-модель це теж креслення, але тривимірне. Зараз навіть спочатку роблять модель, наприклад, корпуси у CAD-програмі, а по ній вже створюють креслення у трьох проекціях. Але бувають і обернені ситуації — коли потрібно побудувати 3Д модель за кресленням.

Таку модель можна передати на виробництво, де по ній виготовлять прототип методом 3Д друку. Також, 3D моделі за кресленням створюються для подальшої візуалізації. Як за допомогою 3Д-моделювання за кресленням створюється 3D-візуалізація:

3D-моделювання за описом

Цей спосіб побудови 3Д моделі більше за інших залежить від вступних даних. Замовник описує об'єкт, що моделюється, усно або письмово — такий опис називають технічним завданням. Воно має бути максимально докладним, щоб на виході отримати саме те, що замовник представляв при складанні тих. завдання.

3D-моделювання по фото

Це копіювання об'єкта на фото з використанням програми для тривимірного проектування. Крім фото, незайвим буде і опис об'єкта, що моделюється, і чим воно докладніше, тим краще. Треба розуміти, що модель, зроблена за фотографією, збереже пропорції, але не завжди передає габарити об'єкта на фото. На виході ви отримаєте лише 3д модель, наближену до об'єкта, який було сфотографовано.

3D-моделювання за зразком

Є два способи зробити 3D модель об'єкта, який ви тримаєте в руках.

Перший — виміряти деталь вручну за допомогою лінійки та штангенциркуля. З отриманих вимірів можна відразу побудувати 3Д модель або спочатку зробити креслення, а вже потім зробити 3Д модель за кресленням.

Другий спосіб - 3Д сканування. Його застосовують у разі, коли об'єкт має дуже складну геометрію, яка ускладнює його вимірювання. Сканування поділяється на два етапи:

1
Отримання хмари точок, які повторюють форму та геометрію об'єкта. Хмара точок не можна точно відкоригувати, як і швидко поміняти його розміри. Але на основі хмари точок відсканованого об'єкта можна провести 3д друк.
2
Перетворення хмари точок на твердотільну 3Д модель за допомогою спеціальних програм. Після перетворення отримана модель перевіряється інженером вручну щодо повного збігу з оригінальною деталлю. На виході ви отримаєте файл з 3Д моделлю, який можна відкрити в CAD програмі.

Приклад деталі зі складною геометрією, яку не вдасться виміряти підручними засобами:

Де застосовують 3D-моделювання?

Полігональні 3D-моделі використовують у рекламі, кіно, іграх, іноді навіть вбудовують на сторінку онлайн-каталогу, щоб можна було розглянути покупку. Тобто, головне завдання 3D-моделі – це інтерактивний перегляд і створення візуального образу на екрані або папері без зйомки реальних аналогів на справжню камеру. Коли говорять про 3D-моделі, мають на увазі саме полігональне моделювання, але буває інше.

Наприклад, твердотільне моделювання. Це спосіб побудови об'ємної моделі за плоскими ескізами у трьох проекціях – спереду, збоку, зверху. Головна відмінність від полігонального моделінгу - налаштовуваність фізичних властивостей моделі та матеріалу. Це означає, що таку модель можна випробовувати ще до стадії прототипування. Так, твердотільна модель це не лише образ об'єкта, а й повноцінна конструкція з усією начинкою, що моделюється з урахуванням подальшого виробництва. Інженерна точність та параметричність робить твердотільну 3D-модель придатною для промдизайну.

Теги

обговорімо ваш проєкт

Зв'яжіться з нами

Прокласти шлях